Zirai donda zararın boyutları her geçen gün daha da genişliyor: ‘Üreticinin takati kalmadı’

Çiftçilerin Ürünlerini Sigorta Yaptırabilmesi İçin ÇKS Üyeliği Şart

Ürünlerini sigorta yaptırmak isteyen üreticilerin, çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) üye olmaları gerekmektedir. 2021 yılında ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 173 bin iken, bu rakam 2025 yılında 2 milyon 344 bine yükselmiştir. 2021 yılında 151 milyon 643 bin dekar olan ÇKS’ye kayıtlı ekili alan ise 2025 yılı itibariyle 167 milyon 558 bin dekara çıkmıştır.

Türkiye genelinde toplam 24 milyon hektar tarım arazisi bulunmaktadır ve bunun yaklaşık 16.7 milyon hektarı ÇKS’ye kayıtlıdır. ÇKS’ye kayıtlı alan ve çiftçi sayısı yıllar içinde artış göstermiş olsa da hala istenilen seviyede değildir. Yaklaşık 7.3 milyon hektar tarım arazisinin ÇKS kaydı bulunmamaktadır, yani tarım arazilerinin yüzde 30’u ÇKS’ye kayıtlı değildir. Bu durumda sigorta yaptırılamamaktadır. Sigorta yaptırılmamasının nedenleri arasında dekar başına yüksek primler, eksper raporlarında gerçek hasarın tespit edilmemesi ve kesintiler yer almaktadır.

Muhalefetten Gelen Öneriler

Felaketin vurduğu bölgeler arasında bulunan Malatya, “dünyanın kayısı başkenti” olarak bilinmektedir. Kayısının dondan büyük zarar gördüğü Malatya’da muhalefet, felaketin boyutlarının araştırılması için Meclis’te araştırma önergeleri sunmuştur. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kayısının kentin en önemli geçim kaynağı ve ekonomik girdisi olduğunun altını çizmiştir. Kentte yaklaşık 8 milyon kayısı ağacı bulunduğunu ve yaklaşık 60 bin ailenin kayısıdan geçimini sağladığını belirtmiştir.

‘Felakete Neden Olan Durumlar’

Milletvekili Ağbaba, Malatya’da üretilen kuru kayısının başta Almanya, ABD, Fransa, İngiltere gibi yaklaşık 70 ülkeye ihraç edildiğine dikkat çekmiş ve 11 Nisan’daki zirai donun büyük bir felakete neden olduğunu vurgulamıştır. Malatya’nın 13 ilçesinde meydana gelen don felaketinin Elbistan, Baskil, Gürün gibi geniş bir alanda etkili olduğunu belirtmiştir.

‘Kara Kıştan Etkilenen Alanlar’

Ağbaba, 4 Nisan’da özellikle Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Hekimhan, Arapgir ve Arguvan gibi bölgeleri etkileyen dolu yağışının ardından yaşanan don felaketinin 13 ilçede ciddi hasara yol açtığını aktarmış ve Malatya’da rekoltenin neredeyse tamamen yok olduğunu ifade etmiştir.

Ağbaba, kayısı başta olmak üzere elma, armut, badem, ceviz, şeftali, dut gibi tüm meyvelerde büyük kayıplar yaşandığını belirtmiş ve yaklaşık 11 bin poliçenin TARSİM’e yaptırıldığını söyleyerek, sigorta yaptıran çiftçi sayısının Malatya’da ortalama yüzde 20 civarında olduğuna dikkat çekmiştir.

Related Posts

Altının çok sert düşeceği tarihi açıkladı. Dünyaca ünlü banka açıkladı. Herkes kuyumcuya koşacak

ABD merkezli yatırım bankası Citi, altın piyasasıyla ilgili dikkat çekici bir rapor yayımladı. İsrail-İran savaşının sona ermesiyle altın fiyatlarında yatay bir seyir öngören banka, 2026 için çarpıcı bir düşüş tahmini yaptı. Gram altın, savaş …

Mayısta enerji ithalatı yüzde 17 düştü

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği fatura mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 azalarak 4 milyar 258 milyon 703 bin dolar oldu.

Bakan Işıkhan’dan kamu çalışanlarıyla ilgili açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanlarının yaşadığı ve “çözülemez” denilen sorunları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çözüme kavuşturduklarını belirtti.

Ticaret Bakanlığı affetmedi: 289 işletmeye 114 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu son denetimler sonucunda 289 işletmeye 114.7 milyon lira ceza uyguladı.

Ünlü ekonomistten çarpıcı faiz açıklaması! Merkez Bankası’nın faiz kararı ne olacak?

Ekonomist Turgay Bozoğlu, Sözcü TV’de katıldığı programda Merkez Bankası’nın faiz politikasına ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Bozoğlu, mevcut ekonomik göstergeler ve jeopolitik gelişmeler ışığında Merkez Bankası’nın 250 baz puanlık …

Bayraktar AKINCI’dan atılan KEMANKEŞ 1 hava hedeflerini tam isabetle vurdu

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 Yapay Zeka Tabanlı Mini Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor. KEMANKEŞ 1, Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vurdu.