TÜİK açıkladı: Haziranda en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu!

Devlet İç Borçlanma Senetleri Yatırımcısına En Yüksek Aylık Reel Getiriyi Sağladı

TÜİK’in haziran ayı verilerine göre, en yüksek aylık reel getiri devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) görüldü. Euro, mevduat faizi ve külçe altın da yatırımcısına getiri sağlarken, BIST 100 endeksi birçok dönemde en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

AYLIK DEĞERLENDİRMEDE DİBS ÖNE ÇIKTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları”na ilişkin haziran ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde, DİBS yatırımcısına aylık bazda yüzde 2,82 oranında reel getiri sağladı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile hesaplandığında ise bu oran yüzde 1,73 olarak kaydedildi.

Yİ-ÜFE’ye göre Euro yüzde 1,5, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,98 ve külçe altın yüzde 0,62 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 0,7 ve BIST 100 endeksi yüzde 2,16 oranında kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise Euro yüzde 2,59, mevduat faizi yüzde 2,06, külçe altın yüzde 1,71 ve dolar yüzde 0,36 oranında kazandırırken, BIST 100 endeksi yüzde 1,1 oranında kayba yol açtı.

ÜÇ AYLIK DÖNEMDE EN YÜKSEK GETİRİ KÜLÇE ALTINDA

Üç aylık değerlendirmede külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,35, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 12,33 oranında reel getiri sağlayarak en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 14,03, TÜFE’ye göre ise yüzde 12,49 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

ALTIN 6 AYLIK PERFORMANSTA DA ZİRVEDE YER ALDI

Altı aylık getirilere bakıldığında, külçe altın yatırımcısına Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,37, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 21,37 oranında reel kazanç sağladı. Bu dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 18,29, TÜFE’ye göre yüzde 18,96 oranında kayıp yaşattı.

YILLIK VERİLERE GÖRE ALTIN AÇIK ARA LİDER

Yıllık değerlendirmede külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 40,31, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 29,29 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sunan araç oldu.

Mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 14,41, Euro yüzde 4,31 ve DİBS yüzde 0,16 oranında getiri sağladı. Öte yandan, dolar yüzde 2,62, BIST 100 endeksi ise yüzde 27,81 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE’ye göre ise mevduat faizi yüzde 5,43 oranında getiri sağlarken, Euro yüzde 3,87, DİBS yüzde 7,7, dolar yüzde 10,26 ve BIST 100 endeksi yüzde 33,48 oranında kayıp yaşattı.

Related Posts

Seydişehir-Bozkır Devlet Yolu’nun temeli atıldı! Seyahat süresi 10 dakika kısalacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Seydişehir-Bozkır Devlet Yolu’nun temelini attı. Bakan Uraloğlu, “Yolumuz tamamlandığında seyahat süresini 41 dakikadan 31 dakikaya indireceğiz, yıllık yaklaşık 175 milyon lira tasarruf edeceğiz” dedi. Uraloğlu ayrıca, çalışmaları 2028 yılı içinde tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Fiyatları rekor kırıyor, durmayacak: Pasteneleri vurdu

Dünya genelinde tereyağı fiyatları tarihi rekorlara yakın seviyelerde seyrediyor ve artışın yakın zamanda durması beklenmiyor. Avrupa Birliği ve Yeni Zelanda gibi büyük tereyağı üreticilerinin stoklarının tarihin en düşük seviyelerine inmesi, bu …

BYD Meksika yatırımını askıya aldı

Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Meksika’da büyük bir fabrika kurma planlarını rafa kaldırdı. BYD, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle Meksika’da büyük bir fabrika kurma planını beklemeye aldığını duyurdu. 

Sıfır zam alacak emeklileri açıkladı! Ankara’ya yürüyecekler

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu İşçilerinin sorunlarını dile getirmek amacıyla İstanbul’dan yola çıkarak Bilecik’te açıklamalarda bulundu. Sendika üyesi işçilerle birlikte …

Etiketler denetlendi: Ankara’da 25,6 milyon TL ceza kesildi

Ankara Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Haziran ayında fiyat etiketi ve haksız fiyat artışı denetimleri gerçekleştirdi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, 1 milyon 63 bin 958 ürün denetlendi, bu ürünlerden 8 bin 100’ünün mevzuata aykırı …

Kripto piyasasında yılın ilk 6 ayı nasıl geçti?

Kripto para piyasasında yılın ilk yarısında önemli gelişmeler yaşandı. Trump’ın hamleleri ve Türkiye’deki düzenleme çalışmaları sektörde hareketliliğe neden oldu. Piyasa, bu gelişmelerle dalgalı bir seyir izledi.