Mimar Sinan’da neler oluyor: O bölüme kapatma kararı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGÜ) Temel Sanat Eğitimi Bölümü, öğretim üyelerinden görüş alınmadan senato kararıyla kapatılmak istendiği öne sürüldü. Temel Sanat Eğitimi Bölümü, tüm güzel sanatlar bölümlerine ortak dil oluşturuyor ve sanat eğitiminin olmazsa olmazı ilke ve öğelerini öğretiyor. Öğrencilerin yaratıcılıklarını besliyor. 22 Mayıs’ta MSGSÜ Senatosu toplanıyor ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’na bu bölümü kapatma önerisinde bulunuyor. Senatonun bölümün kapatılması yönündeki önerisi önümüzdeki günlerde YÖK gündemine gelecek. YÖK, Üniversiteler Arası Kuruldan değerlendirme isteyecek. Son söz YÖK’ün olacak.

Aydınlık’tan Özlem Konur Usta haberine göre, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyeleri yaşananları anlattı. Birçok öğretim üyesi, bu bölümün hiçbir tutarlı gerekçe ve yasal dayanak olmaksızın alelacele kapatılmasını, 142 yıllık kurumun fakültesinin yapısını değiştirmeye yönelik adımların ilk basamağı olarak görüyor ve bunun endişesini taşıyor. MSGÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi’nin özel kalemine iddialarla ilgili ise henüz bir açıklamada bulunmadı.

‘GÜNDEME SON ANDA EKLENDİ’

MSGSÜ senatosu, 22 Mayıs’ta bölümün kapatılması yönünde karar aldı. Ancak, iddiaya göre senato gündemine kapatma ile ilgili madde son anda eklendi. Senato üyeleri, bölümün kapatılmasının artısını eksisini düşünemeden konu oldu bittiye getirildi. Senatonun kapatma kararının ekleri de bu iddiayı güçlendiyor. Buna göre, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Kaan Harun Ökten, 22 Mayıs’taki senato toplantısı için bölümün kapatılması yönündeki görüş yazısını yine 22 Mayıs’ta verdi. Bölümün öğretim üyeleri Prof. Dr. Kaan Harun Ökten’in Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi olmadığına dikkat çekiyor.

Öğretim üyeleri şunları söyledi:

“Bu konunun uzmanlığına sahip değil. Neye göre görüş veriyor. Bölümün kapatılması konusu, Güzel Sanatlar Fakültesi Kurulunun gündemine alınmadığı için esas muhatabının görüşleri de senatoya sunulmadı. Yaklaşık 30 yıllık olan bölümün kapatılması yönündeki görüş yazısının verildiği gün, senato üyeleri oy birliği ile kapatılma yönünde karar alıyor. Senato üyeleri bu görüş yazısını hangi arada inceledi veya neden Güzel Sanatlar Fakültesinin görüşü sorulmadı.”

BÖLÜM BAŞKANI’NIN GÖREV SÜRESİNİN DOLDUĞU GÜN

22 Mayıs’la ilgili dikkat çeken bir başka ayrıntı da, kapatılmaya çalışılan Temel Sanat Eğitimi Bölümü Başkanı’nın görev süresinin dolduğu gün olması. Bir başka deyişle konu senato gündemine bölüm başkanının görev süresi dolduğu gün getiriliyor.

Eğitim ve araştırma faaliyetlerine 4 profesör, 2 doçent, 2 doktor öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi tarafından sürdüren bölüme, halen bir bölüm başkanı da atanmadı. Öğretim üyeleri “Böylelikle bölümün, bölüm kurulunu toplayarak resmi karar almasının da önü kapatıldı.” dedi.

TUTARSIZLIKLARA DİKKAT ÇEKTİLER

Bir başka fakülte öğretim üyesi, son üç hafta içinde bölümün kapatılacağı yönünde dedikoduların olduğunu, ancak ihtimal vermediklerini söyledi. Bölümün güzel sanatlar eğitiminin temelini inşa ettiğini belirten öğretim üyesi şöyle konuştu:

“Bu kadar ciddi bir kararı fakülte kurulunun gündemine nasıl getirmezler, öğretim üyelerinden nasıl görüş almazlar. Bu basamakların atlanması ve kapatma kararının doğrudan senato gündemine gelmesi akademik açıdan da usül açısından da doğru değil. Diyelim ki dedikleri gibi akademik kadronun verimli şekilde değerlendirilmesi için bu kararı aldılar, o halde bunu bize de sormaları gerekmez mi? Ayrıca, YÖK’ün akreditasyon kriterlerine uyulmadığı doğrultusunda geçersiz bir bahane sunuyorlar.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü’nün veya diğer üniversitelerdeki muadil bölümlerin bu konudan haberi dahi yok. Ayrıca bölümün akreditasyon kriterleri hakkında YÖK herhangi bir kriter listesi de yayınlamadı. Madem YÖK’ün akreditasyon kurallarına uyulmadığı için kapatılıyor. O halde bu kurallara uyum için YÖK’ün 2027-2028 eğitim öğretim yılına kadar tanıdığı süre neden uygulanmıyor, nedir bu acele! Bu akreditasyonun süreci için de üniversite yönetiminin bölümdeki öğretim üyeleri ile işbirliği yapması gerekmez mi?”

REKTÖR KENDİNİ DEKAN YAPTI

Öğretim üyeleri MSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi’nin bir süre önce kendisini dekan olarak Güzel Sanatlar Fakültesine atadığına dikkat çekiyor. Rektör Prof. Dr. Elçi’ye dekanlıkta Prof. Dr. Fatma Öztürk vekalet ediyor. Senato Kurulu kararının eklerinden birisi de Dekan Vekili Öztürk’ün bölümün kapatılması yönündeki görüş yazısı. Bu durum, üniversite öğretim üyelerince “Kapanma yönünde görüş bildiren de, kapatan da rektörün kendisi.” sözleriyle yorumlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir