“`html
Küresel Piyasalarda Gözler ABD Enflasyon Verilerinde
Küresel finansal piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine dair iyimser beklentilere rağmen, yatırımcılar dikkatli kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta karışık bir seyir izlenirken, önümüzdeki haftanın gündemi ABD’de açıklanacak enflasyon verileri olacak.
Dünya genelinde süregelen enflasyon ve olası resesyon tehdidi, varlık fiyatları üzerinde etkisini hissettirmeye devam ediyor. ABD’nin ticaret ortaklarıyla yürüttüğü tarife müzakereleri ise piyasalardaki ana gündem maddesi olmayı sürdürüyor.
ABD, tarifeleri uygulamaya koymasının ardından ilk ticaret anlaşmasını İngiltere ile sağlasa da, bu anlaşmanın teknoloji ve ilaç gibi kritik sektörlerle ilgili belirsizlikleri netleştirmemesi, yatırımcıların risk iştahını kısıtlıyor.
Analistler, ABD’nin uzlaşmacı yaklaşımının diğer ülkelerle de anlaşma sağlayabilme umudunu arttırdığını belirtirken, Trump’ın değişken kararlarının yatırımcıları temkinli olmaya zorladığını ifade ediyorlar.
Gelecek hafta açıklanacak enflasyon rakamlarının, ABD ekonomisinin durumu hakkında daha ayrıntılı bilgiler sağlaması bekleniyor. Özellikle enflasyon verisinin bileşenlerinde tarife etkilerinin izleneceği belirtiliyor.
HAFTA SONU İSVİÇRE’DE ABD-ÇİN GÖRÜŞMELERİ
ABD’nin atacağı adımların ticaret gerilimlerini hafifletebileceği yönündeki beklentiler artarken, İsviçre’deki ABD-Çin görüşmeleri yatırımcıların odağında yer alıyor.
Son günlerde karşılıklı uygulanan yüksek gümrük tarifelerini azaltma çabasıyla ABD ve Çin, İsviçre’de yüksek düzeyde müzakerelere başlanmasını kararlaştırdı.
Bugün başlayacak olan toplantılara ABD tarafında Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer katılırken, Çin’i ise Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı He Lifeng temsil edecek.
ABD Başkanı Trump, Bessent ve ekibinin İsviçre’deki görüşmeleri öncesinde Çin’e uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e çekmeyi önerdi.
Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, “Çin’in yüzde 80 gümrük vergisine tabi olmasını uygun buluyorum. Karar Scott Bessent’e kalmış.” dedi.
NEW YORK BORSASI NEGATİF BİR SEYİR İZLEDİ
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararının ve ticaret müzakerelerinin dikkatle takip edildiği haftada, yatırımcıların temkinli duruşu New York borsasında olumsuz bir seyir izlenmesine yol açtı. Haftalık bazda S&P 500 endeksi %0,47, Nasdaq %0,27 ve Dow Jones %0,16 değer kaybetti.
Ülke tahvil piyasalarında satıcılı bir hava hâkimken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık %8 baz puanlık artışla haftayı %4,39’dan kapattı.
Altın fiyatları geçen hafta %2,58 artarak 3.325 dolardan günü kapatırken, dolar endeksi haftalık %0,3 yükselişle 100,3 seviyesinden işlem gördü. Brent petrolün varil fiyatı ise %4 artışla 63,8 dolara yükseldi.
Fed, geçtiğimiz hafta politika faizini %4,25-4,50 aralığında sabit tuttuğunu belirtirken, ekonomik görünümdeki belirsizliklerin arttığını ifade etti. Fed Başkanı Jerome Powell, büyük tarife artışlarının sürmesi durumunda enflasyon ve işsizlik oranlarının yükselebileceği hususunda uyarıda bulundu.
Analistler, ABD ekonomisinde tarifelerin etkilerine yönelik net sinyaller olmadığını belirterek, istihdam piyasasındaki soğuma ve büyüme risklerinin Fed’in kararlarını zorlaştırabileceğini ifade ediyorlar. Powell’ın yüksek enflasyon risklerine dikkat ettiğini vurgulayan uzmanlar, enflasyon beklentilerinde bir bozulma olması durumunda Fed’in açıklamaları ve atılımlarının izlenmeye devam edeceğini dile getiriyorlar.
Önümüzdeki haftada, salı günü tüketici enflasyonu, perşembe günü üretici enflasyonu, New York Fed sanayi endeksi, perakende satış rakamları, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı ile cuma günü konut başlangıçları, inşaat izinleri ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verilerinin izlenmesi bekleniyor.
AVRUPA BORSALARI KARIŞIK BİR GÖRÜNÜM SERGİLEDİ
Geçtiğimiz hafta Avrupa’da ABD-ticaret ilişkileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair gelen haberlerin piyasalara etkisi hissedildi. Yatırımcıların “bekle-gör” tutumu nedeniyle karışık bir seyir gözlemlendi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ABD ile varılan ticaret anlaşması çerçevesinde ABD’nin çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik tarifelerin İngiltere’ye uygulanmayacağını belirtirken, otomobillerde gümrük vergisinin de %10’a düşeceğini ifade etti.
Analistler, ABD ve İngiltere arasındaki ilk anlaşmanın olumlu etki yaratacağını söyleyerek, Avrupa Birliği’nin ABD ile atacağı yeni anlaşma adımlarının yatırımcılar tarafından dikkatle izleneceğini belirttiler.
Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası (BoE) piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini 25 baz puan indirerek %4,25 seviyesine çekti. BoE, açıklamalarda ABD’nin gümrük tarifeleri ve buna karşılık misilleme adımlarının küresel ticaret politikaları üzerindeki belirsizlikleri artırdığı vurgulandı.
BoE Başkanı Andrew Bailey, faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, enflasyon baskılarının yavaşladığını ve düşük, istikrarlı enflasyonun öncelikli hedef olduğunu belirtti.
Ayrıca, geçen hafta Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkanı Friedrich Merz, Federal Meclis’teki ilk tur oylamada yeterli oyu alamayıp ikinci turda başarılı olarak Almanya’nın yeni başbakanı oldu.
Bu gelişmeler ışığında, haftalık bazda Fransa’da CAC 40 endeksi %0,34, İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,48 düşerken, İtalya’da MIB 30 endeksi %0,11 ve Almanya’da DAX 40 endeksi %1,79 değer kazandı. DAX 40 endeksi, kapanışta rekor seviyeye ulaştı.
Gelecek hafta açıklanacak veriler arasında salı günü İngiltere’de işsizlik rakamları, Almanya ve Avro Bölgesi’nde Zew ekonomik güven endeksi, çarşamba günü Almanya’daki tüketici enflasyonu, perşembe günü İngiltere ve Avro Bölgesi’nde büyüme verileri takip edilecek.
ASYA BORSALARI TİCARET ANLAŞMASI İYİMSERLİĞİYLE YÜKSELDİ
Asya borsalarında geçtiğimiz hafta ABD ve Çin’in ticaret müzakerelerine ilişkin yapılan olumlu haberler etkisiyle yükseliş gözlemlendi. Hafta sonu İsviçre’deki toplantıların sonuçları bölgenin odak noktası oldu.
Analistler, ABD’nin bölgedeki ülkelerle müzakereci yaklaşımını iyimser bulurken, bölge endekslerinin bu konudaki haber akışına karşı duyarlı olduğunu aktardılar.
Aynı zamanda, Hindistan ile Pakistan arasındaki sıcak çatışmalar da yatırımcılar tarafından dikkatli bir şekilde izlenmekte. Hindistan, Pahalgam bölgesindeki terör saldırısına karşılık olarak Pakistan topraklarına füze saldırıları düzenledi.
Hindistan ordusu, “terör hedefleri” olarak tanımladığı 9 noktayı vurduğunu açıklarken, Pakistan yönetimi saldırılar sırasında sivillere ait birçok yerin hedef alındığını ve ölü sayısının 33’e ulaştığını bildirdi.
Bu gelişmelerle birlikte, geçen hafta Güney Kore’de Kospi endeksi %0,68, Japonya’da Nikkei 225 endeksi %1,83, Hong Kong’daki Hang Seng endeksi %1,61 ve Çin’deki Şanghay Bileşik endeksi %1,92 değer kazandı.
12 Mayıs itibarıyla başlayacak haftada, pazartesi günü Japonya’da dış ticaret dengesi, çarşamba günü üretici enflasyonu, cuma günü ise büyüme, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verilerinin açıklanması bekleniyor.
YURT İÇİNDE ÖDEMELER DENGESİ ETKİLİ OLACAK
Yurt içinde, geçtiğimiz hafta yükseliş trendinin sürdüğü görülürken, Borsa İstanbul’daki BIST 100 endeksi hafta sonunda %2,43 yükselerek 9.390,51 puandan kapandı. Önümüzdeki hafta, mart ayına dair ödemeler dengesi verileri yatırımcıların dikkatini çekecek.
AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, mart ayındaki cari işlemler açığının 3 milyar 936 milyon dolar seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Tahminler, 2025 yılı sonunda cari işlemler açığının toplamda 19 milyar 650 milyon dolara ulaşacağını gösteriyor.
Bu dönemde dolar/TL, haftalık bazda %0,5 artışla 38,7610’dan işlem görerek kapandı.
Yurt içinde gelecek hafta, salı günü ödemeler dengesi, perşembe günü bütçe dengesi ve cuma günü Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) piyasa katılımcıları anketi ile konut satışları ve işsizlik oranı verileri takip edilecek.
“`