Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Ultra İşlenmiş Gıdalar, Erken Ölüm Riskini Artırıyor!

Brezilya’daki Oswaldo Cruz Vakfı’na göre yapılan araştırmalar, protein tozları da dahil olmak üzere ultra işlenmiş gıdaların (UPF) erken ölüm riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu. Uzmanlar, bu gıdaların Kinder Joy çikolatalı yumurta kadar zararlı olabileceğini belirtiyor.

UPF’ler, doğal yapılarından uzaklaştırılmış ve endüstriyel işlemlerden geçirilmiş gıdalar arasında yer alıyor. Bu gıdalar genellikle protein izolatları, yapay tatlandırıcılar, emülgatörler gibi evde bulunmayan bileşenleri içeriyor. Genellikle kolay tüketim ve uzun raf ömrü için tasarlanmışlardır.

Örneğin, bir kutu Milk protein içeceği, yaklaşık 160 kalori içermektedir. Aynı miktarda kaloriyi bir şekerlemeden almak da mümkündür. Araştırmacılar, bu kalorilerin kaynağından bağımsız olarak, yüksek oranda işlenmiş olmalarının erken ölümle ilişkili olduğunu belirtiyor.

ÖLÜM RİSKİNİ YÜZDE 2,7 ARTIRIYOR

American Journal of Preventive Medicine’da yayımlanan bir habere göre, günlük alınan kalorinin her %10’luk UPF artışı, genel ölüm riskini ortalama %2,7 oranında artırıyor. Dr. Eduardo Nilson, “Aşırı işlenmiş gıdaların yoğun tüketimi, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve her nedene bağlı ölümlerle güçlü bir şekilde ilişkilidir.” şeklinde uyarıda bulundu.

EVDE YEDİĞİNİZ GIDALAR ZARARLI

Johns Hopkins Üniversitesi’nin yaptığı analize göre, ABD’de evde tüketilen UPF oranı 2003-2018 arasında %51’den %54’e yükseldi. Bu durum, fast-food dışında evde de yoğun bir şekilde UPF tüketildiğini gösteriyor.

Her gün evde yemek pişiren insanlarda bile hazır içecekler, mikrodalgada ısındırılan yemekler ve paketli atıştırmalıkların yüksek kalori kaynağı olmaya devam ettiği belirtiliyor.

Dr. Nilson konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu ürünler ucuz, lezzetli ve uzun süre dayanıklı olacak şekilde tasarlandı. Ancak ne yediğimizi değiştirmekle önlenebilecek erken ölümlerin sayısı oldukça fazla. Bu, mükemmel olmakla değil, sorunun büyüklüğünü anlamakla ilgilidir.”

Related Posts

Tıbbi kenevir artık yasal: Eczanelerde satışına onay çıktı

Türkiye, tıbbi kenevir ürünlerinin eczanelerde kontrollü satışına izin veren tarihi bir yasayı hayata geçirdi. Sağlık Bakanlığı denetiminde yalnızca reçeteyle satılacak bu ürünler, özellikle kronik hastalıklarla mücadele eden hastalar için yeni bir umut olacak.

Milimetrik boyuttaki tümörler artık net şekilde görülecek

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde onkolojik, nörolojik ve kardiyolojik alanlarda tanı ve evreleme süreçlerini daha güvenilir hale getirecek “PET/BT” cihazı hizmete alındı.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Bel ve sırt ağrınızın altında yatan gizli tehlike

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Kaya, 40 dereceyi geçen skolyoz vakalarının yalnızca estetik değil, aynı zamanda solunum fonksiyonları ve iç organ sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Erken teşhis ve gerektiğinde cerrahi müdahale, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor.

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!