Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Ultra İşlenmiş Gıdalar, Erken Ölüm Riskini Artırıyor!

Brezilya’daki Oswaldo Cruz Vakfı’na göre yapılan araştırmalar, protein tozları da dahil olmak üzere ultra işlenmiş gıdaların (UPF) erken ölüm riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu. Uzmanlar, bu gıdaların Kinder Joy çikolatalı yumurta kadar zararlı olabileceğini belirtiyor.

UPF’ler, doğal yapılarından uzaklaştırılmış ve endüstriyel işlemlerden geçirilmiş gıdalar arasında yer alıyor. Bu gıdalar genellikle protein izolatları, yapay tatlandırıcılar, emülgatörler gibi evde bulunmayan bileşenleri içeriyor. Genellikle kolay tüketim ve uzun raf ömrü için tasarlanmışlardır.

Örneğin, bir kutu Milk protein içeceği, yaklaşık 160 kalori içermektedir. Aynı miktarda kaloriyi bir şekerlemeden almak da mümkündür. Araştırmacılar, bu kalorilerin kaynağından bağımsız olarak, yüksek oranda işlenmiş olmalarının erken ölümle ilişkili olduğunu belirtiyor.

ÖLÜM RİSKİNİ YÜZDE 2,7 ARTIRIYOR

American Journal of Preventive Medicine’da yayımlanan bir habere göre, günlük alınan kalorinin her %10’luk UPF artışı, genel ölüm riskini ortalama %2,7 oranında artırıyor. Dr. Eduardo Nilson, “Aşırı işlenmiş gıdaların yoğun tüketimi, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve her nedene bağlı ölümlerle güçlü bir şekilde ilişkilidir.” şeklinde uyarıda bulundu.

EVDE YEDİĞİNİZ GIDALAR ZARARLI

Johns Hopkins Üniversitesi’nin yaptığı analize göre, ABD’de evde tüketilen UPF oranı 2003-2018 arasında %51’den %54’e yükseldi. Bu durum, fast-food dışında evde de yoğun bir şekilde UPF tüketildiğini gösteriyor.

Her gün evde yemek pişiren insanlarda bile hazır içecekler, mikrodalgada ısındırılan yemekler ve paketli atıştırmalıkların yüksek kalori kaynağı olmaya devam ettiği belirtiliyor.

Dr. Nilson konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu ürünler ucuz, lezzetli ve uzun süre dayanıklı olacak şekilde tasarlandı. Ancak ne yediğimizi değiştirmekle önlenebilecek erken ölümlerin sayısı oldukça fazla. Bu, mükemmel olmakla değil, sorunun büyüklüğünü anlamakla ilgilidir.”

Related Posts

Bel ve sırt ağrınızın altında yatan gizli tehlike

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özcan Kaya, 40 dereceyi geçen skolyoz vakalarının yalnızca estetik değil, aynı zamanda solunum fonksiyonları ve iç organ sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Erken teşhis ve gerektiğinde cerrahi müdahale, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabiliyor.

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Alerjik şikayetler arttı, vatandaşları ‘polen’ endişesi sardı

Havaların ısınmasıyla birlikte son dönemde artan polen yoğunluğu, alerjik şikayetlerin artırdı. Van’da da mayıs ve haziran aylarında polen yoğunluğunun zirveye ulaştı

Binlerce çalışma değerlendirildi: İşte hafızayı keskin tutmanın en iyi yolu

Çoğumuz zihnimizi keskinleştirmek için Sudoku, Wordle gibi zihnimizi çalıştıran uygulamalara yöneliyoruz. Ancak araştırmalar giderek hafızayı, odaklanmayı ve beyin sağlığını artırmanın en iyi yollarından birinin egzersiz olduğunu gösteriyor. İşte detaylar!

Gözdeki değişim ihmal edilmemeli: Uzmanı ise bu belirtilere dikkat çekti

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, tiroid hastalıklarının gözde çeşitli bulgularla ortaya çıkabileceğini ve göz sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü.