En iyi 100 şehir sıralandı… Türkiye’den de o il listede

2024 yılı için dünyanın en iyi şehirleri açıklandı. Global danışmanlık firması Resonance Consultancy, nüfusu bir milyondan fazla olan 270’den fazla şehir arasından ilk 100 şehri sıraladı.

Sıralama yapılırken de yaşanabilirlik, sevilmeleri ve refah olmak üzere pek çok etken dikkate alınarak puanlama yapıldı. Ayrıca yoksulluk oranı, kaliteli restoran, mağaza ve gece kulübü sayısı, yürünebilirlik, haritalanmış bisiklet rotalarının sayısı, kaliteli parklar ve müzeler ve Tripadvisor, Google, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya sitelerindeki tavsiyelere önem verildi.

EN İYİ 10 ŞEHİR ŞU ŞEKİLDE SIRALANDI:

10. Seul, Güney Kore

Rapora göre Seul, K-pop gibi tüm dünyayı kasıp kavuran trendleriyle kendisini küresel bir popüler kültür merkezi olarak konumladı.

Ayrıca düşük yoksulluk oranı, küresel çaptaki 500 firması ve büyüyen start-up ekosistemi ile Güney Kore başkentinin savaşla harap olmuş bir şehirden yüksek teknoloji merkezine hızlı dönüşümüne dikkat çekildi.

9. Amsterdam, Hollanda

Amsterdam ise yaşanabilirlik açısından iyi puanı alarak dokuzuncu sıraya yerleşiyor.

Ünlü “red light” bölgesinin merkezden banliyödeki bir yere taşınması, yerleşik olmayanların esrar kafelerine girmesinin yasaklanması gibi yerel halkın şikayetlerine yönelik çalışmalardan sonra şehir en iyi şehirler listesinde yer almayı başarıyor.

Hollanda’nın başkenti özellikle bisiklet yolları, müzeler, alışveriş, gece hayatı ve aktif iş gücü açısından oldukça yüksek puanlar alıyor.

8. Barselona, İspanya

Raporda, Barselona’nın hem yaşanabilirlik hem de sevilebilirlik açısından ilk onda yer alan dünyanın en nadir şehirlerinden biri olduğu belirtiliyor.

Bu durumun nedeni ise büyük olasılıkla ikonik parkları, çarpıcı mimarisi ve yıl boyunca süren iyi hava koşulları…

7. San Francisco, ABD

İş fırsatları, yüksek maaşları ve eğitimli iş gücüyle raporda start-up inovasyonu için dünyanın en iyi yeri olarak kabul edilen San Francisco da yedinci sırayı hak ediyor.

Şehrin düzeni, korumalı bisiklet yolları ve yeni araçsız caddelerle son derece yüksek puanlar alıyor.

6. Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri

Dubai, lüks ve canlı bir şehir olarak yükselişine hızla devam ediyor.

Raporda da yer alan otellerinden, simge yapılarından ve ilgi çekici yerlerinden yüksek puan alıyor.

5. Singapur

Rapora göre Singapur’da pek çok gezginin iştahını açan yemek ve alışveriş.

Şehir, şaşırtıcı perakende seçenekleriyle Asya’nın en modern, iyi organize edilmiş ve büyüleyici kent merkezlerinden birine sahip olarak dikkat çekiyor.

4. Tokyo, Japonya

Rapora göre Tokyo, gezegendeki en yaşanabilir metropollerden biri olarak uzun süredir zirvedeki yerini koruyor.

Şehir, butik mağazaları ve lüks büyük mağazaları sayesinde dünyanın en iyi alışveriş sıralamasında liderliği göğüslüyor.

3. New York, ABD

Listeyi hazırlayan Resonance Consultancy şehri şu şekilde tanımlıyor: “Bu şehir geri döndü.

Dışarıda vakit geçirmeyi tercih edenler için High Line ve Central Park gibi klasikler, şehrin en yeni yeşil alanı Little Island ile birleşiyor. ”

2. Paris, Fransa

Yakında yeniden açılacak olan Notre Dame ve Paris Plages şehir plajı; Paris Charles de Gaulle Havalimanı’ndaki 250 milyon Euro’luk yenilenme gibi çalışmalar işe yaramış görünüyor.

1. Londra, Birleşik Krallık

Rapora göre dünyanın en iyi metropolü olarak tacı Londra takıyor. Çalışma, kültürü ve yüksek eğitim seviyesiyle en yaşanabilir olarak seçiyor Londra’yı.

Raporda COVID karantinalarına, ekonomik yıkıma ve Brexit’e rağmen şehir her zamankinden daha çarpıcı olmayı başardığına dikkat çekiliyor.

19. SIRADA İSTANBUL YER ALIYOR

Listenin ilk on sırasında Asya kıtasından dört, Avrupa’dan dört ve ABD’den iki şehir yer alıyor.

Ayrıca 19. sırada yer alarak listede ilk ilk 20’de İstanbul ile Türkiye de yer edinebildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir