Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkelerinin Nijer’deki darbe sonrası ortaya çıkan yönetim krizine çözüm bulmak için Gana’nın başkenti Akra’da düzenledikleri iki günlük toplantı sona erdi. Toplantıda konuşan ECOWAS Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer’e olası bir müdahalenin tarihinin netleştiğini belirterek, “Emir gelir gelmez Nijer’e müdahale etmeye hazırız” dedi.
AA’nın aktardığına göre, Musah, toplantıda, Nijer’deki siyasi krize son vermek için gösterilen çabaları ve potansiyel insani sorunları tartıştıklarını belirtti. ECOWAS’ın Nijer’e başlatacağı olası askeri operasyonun gününün belli olduğunun altını çizen Musah, “Emir gelir gelmez Nijer’e müdahale etmeye hazırız” ifadelerini kullandı.
‘NİJER’E SAVAŞ İLAN ETMİYORUZ’
Müdahalenin tarihini paylaşmayan Musah, operasyonun kısa süreli olacağını ve anayasal düzenin yeniden tesis edilmesini amaçladığını söyledi. Musah, “Nijer’e savaş ilan etmiyoruz. Diyalog yolu hala açık. Nijer’i askeri iktidardan kurtarmak istiyoruz ki böylece ordu ülkenin öncelikli hedefi olan terörle mücadeleye odaklanabilsin” dedi.
Mali, Burkina Faso ve Nijer’deki güvenlik durumunun da kötüleştiğine işaret eden Abdel-Fatau Musah, “Askeri müdahale tercih ettiğimiz bir seçenek değil, ancak Nijer’deki ‘askeri cuntanın’ uzlaşmaz tavrı nedeniyle buna mecburuz” diye konuştu. Musah, ECOWAS’tan bir heyetin bugün Nijer’e gidebileceği bilgisini de paylaşarak, sorunu hala barışçıl yollarla çözmeye hazır olduklarını ancak bunun karşılıklı olması gerektiğini kaydetti
NİJER’DE GÖNÜLLÜLERDEN OLUŞAN MİLİS GÜCÜ KURMA KARARI
Öte yandan, Nijer’de 26 Temmuz’daki askeri darbenin ardından ECOWAS’ın Nijer’e olası bir askeri müdahalesine karşı gönüllülerden oluşan bir milis gücü kurulacak.
Yerel basında çıkan haberlere göre, “Nijer’i Savunma Gönüllüleri (VDN)” isimli sivil milis gücü için alımlar, 19 Ağustos günü Nijer’in başkenti Niamey’de başlayacak. Gönüllüler, VDN saflarına katılmak için Niamey’deki General Seyni Kountche Stadyumu’nda toplanacak, 18 yaşını doldurmuş herkes kayıt altına alınabilecek. Niamey’in yanı sıra Nijerya ve Benin sınırında da benzer alımların yapılacağı öğrenildi. Nijer’deki gönüllü milislerin, askeri yönetimin ihtiyaç duyması halinde, silahlı mücadelenin yanı sıra tıbbi bakım, lojistik, teknik ve mühendislik alanlarında orduya yardım etmesi planlanıyor.
Daha önce Associated Press (AP) haber ajansına konuşan VDN’in kurucularından Amsarou Bako, askeri yönetimin VDN’in bir parçası olmadığını ancak girişimden haberden olduğunu söylemişti. Burkina Faso’da da terörle mücadelede orduya destek vermek için kurulan aynı ismi taşıyan bir milis grubu bulunuyor.
BURKİNA FASO VE MALİ, NİJER’E SAVAŞ UÇAĞI GÖNDERDİ
Mali ve Burkina Faso da ECOWAS’ın Nijer’e olası askeri müdahalesine karşı ülkeye savaş uçağı gönderdi. Nijer devlet televizyonu RTN’de yayımlanan haberde, Mali ve Burkina Faso’nun Nijer ile dayanışma halinde olduğu belirtilerek, Nijer’de savaş uçakları konuşlandırdıkları kaydedildi. Haberde, “Mali ve Burkina Faso, Nijer’e yönelik her türlü saldırıya karşılık vermek üzere savaş uçaklarını konuşlandırarak yayımladıkları ortak bildiride verdikleri taahhütleri somut eyleme dönüştürdü” ifadesi kullanıldı. Haberin görüntülerinde söz konusu uçakların “Super Tucano” tipi savaş uçağı olduğu görüldü.
Ne olmuştu?
Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz’da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos’ta Lamine Zeine’yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos’ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)