Almanya’da atık sudan temiz gemi yakıtı üreten tesis hizmete girdi

Almanya’da Atık Suları Yakıta Dönüştüren İnovatif Proje

Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nün (KIT) yan kuruluşu ICODOS, Mannheim Şehri Atık Su Dairesi ile işbirliği yaparak gemiler için karbon nötr yakıta dönüşen bir deneme tesisini hayata geçirdi. Eğer proje başarılı olursa, Avrupa’nın 80.000 atık su arıtma tesisi devasa bir yakıt kaynağına dönüşebilir.

Uluslararası Denizcilik Örgütü, nakliye sektörünün küresel emisyonlarının %3’ünü oluşturduğunu tahmin ediyor. Bu emisyonları azaltmak için fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına geçiş şart. Ancak, deniz operasyonları için güneş ve rüzgar gibi temiz enerji kaynakları uygun değil. Bu soruna çözüm bulan KIT araştırmacıları, fosil yakıtların yerine atık suları kullanarak temiz yakıt üretme yöntemi geliştirdi.



Atık Sularla Temiz Metanol Üretimi

Araştırmacılar, arıtma tesislerinden elde edilen biyogazı arıtarak işleme başlıyor. Karbondioksit içeren bu gaz, yeşil hidrojen ile tepkimeye girerek metanol üretiyor. Tepkime sonucunda elde edilen metanol de karbon nötrdür.

Metanol, gemi yakıtı olarak kullanılmanın yanı sıra kimya endüstrisi için hammadde olarak da kullanılabilmektedir. Bu patentli süreç, kompakt ve ölçeklenebilir bir yapıya sahiptir.

Almanya Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, ülkenin iklim hedeflerine ulaşmak için farklı teknolojileri kullanması gerektiğini vurgulayarak, bu yaklaşımın enerji ithalatından bağımsız hale gelmelerine yardımcı olabileceğini ve diğer Avrupa ülkelerine örnek olabileceğini söyledi.

ICODOS, daha fazla üretim sistemi inşa etmek için diğer kanalizasyon tesisleri ile görüşmelerde bulunmaktadır.

Related Posts

Telefonunuzu yazın asla böyle kullanmayın: Mahvediyor! Uzmanından kritik uyarı

Hava sıcaklıklarının yükselmesi sebebiyle vatandaşların telefon bataryalarında arızalar çıkmaya başladı. Bu sebeple telefonlarını tamir ettirmek isteyen vatandaşlar tamircilerin yolunu tuttu. Eskişehir’de telefon tamirciliği yapan Mehmet Mahsun …

Bak şu robotun yaptığına: 1.800 kilometre uzaktan biftek pişirdi

Çin’in önde gelen robotik şirketlerinden Shenzhen Dobot, teknoloji dünyasında yeni bir dönüm noktasına imza attı. Şirket, geliştirdiği insansı robotun sanal gerçeklik başlığı aracılığıyla tam 1.800 kilometre uzaklıktan başarıyla biftek pişirmeyi …

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.

Nazife Tuncel Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etti

Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren Zirvens Spor Kulübü sporcusu Nazife Tuncel, 22 Haziran Pazar günü Sakarya’da düzenlenen Eliminatör Dünya Şampiyonası’nda milli takım formasıyla Türkiye’yi temsil etti.