Emekli maaşı blokesinde yeni dönem: Kirayı geciktiren yandı

Yargıtay Kararı Emekliler ve Çalışanlar İçin Borç Felaketine Yol Açabilir

Yargıtay’ın yeni içtihadı, maaşıyla zor geçinen milyonlarca emekli ve çalışan için adeta bir hukuki felaketin kapısını araladı. Oy çokluğuyla alınan kararla birlikte, artık emekli maaşlarına da bankalar tarafından bloke konulmasının önü açıldı. Ancak bu kararın asıl tehlikesi, sadece bankaları değil, tefecileri ve ev sahiplerini de maaşın peşine düşürme riski taşıması.

İster Tefeci, İster Ev Sahibi El Koyabilir

Yargıtay kararına karşı çıkan bir hâkim, karşı oy yazısında belirttiği uyarıda “El koyma mümkün denildiğinde, alacağın kaynağına sınırlama konulamaz.” ifadelerini kullandı. Bu ise sadece banka değil, herhangi bir alacaklı – ister tefeci olsun, ister mülk sahibi – borçlunun maaşına bloke koydurabilecek.

Emekli Hem Parasız, Hem Sokakta Kalabilir

Hâkimin dikkat çektiği bir başka tehlike ise kira borçları üzerinden yaşanacak olası mağduriyetler. Bugüne kadar yalnızca icra takibiyle işleyen kira tahsil süreçleri, artık ev sahiplerinin kiracıların maaşlarına doğrudan el koyma hakkı kazanmasıyla yeni bir boyuta geçebilir. Özellikle emekliler açısından bu durum, evsiz kalma ve temel gelirinden de mahrum bırakılma riski anlamına geliyor.

Bloke Sınırı Genişledi

Kararda belirtilen gerekçeye göre, maaşa bloke konulabilmesi için alacağın türü değil, blokaj izni verilmiş olması yeterli sayılıyor. Bu da, borç veren herhangi bir kişi ya da kurumun, hatta bir tefecinin bile, emeklinin maaşına el koyabilmesini mümkün kılıyor. Hâkimin ifadesiyle, Banka alacağı yönünden blokaj mümkün olurken tefecinin, kiralayanın, eser yapımcısının alacağı yönünden blokajın mümkün olmaması çifte standart teşkil edeceği için blokaj genişliyor.

Sonuçları Çok Ağır Olabilir

Sosyal güvenlik uzmanları ve hukukçular, bu içtihadın derinleşen yoksulluk ortamında ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Kısıtlı geliriyle geçinmeye çalışan emekliler için maaş, yaşamla bağ kurdukları son güvenli liman niteliğindeydi. Bu korumanın kaldırılması ise milyonları yasal borç tuzağına açık hale getiriyor.

Sadece emekliler değil, düzenli maaş alan çalışanlar da benzer bir tehdit altında. Hâkim uyarısında, her türlü borç ilişkisinin bu karardan etkilenebileceğini belirtiyor. Yani artık bir eser sözleşmesi, kira ilişkisi ya da şahsi borç da, bir maaşın tamamen ya da kısmen bloke edilmesine gerekçe sayılabilecek.

Related Posts

Yerli Turistlerin Seyahat Harcamaları Artışta

TÜİK, 2025’in ilk çeyreğinde yerli turist harcamalarının %68,9 arttığını açıkladı.

Küresel piyasalarda tarife belirsizlikleri şirket bilançolarına yönelik iyimserlikleri gölgeliyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Turka ile Araç Muayenesi Dönüşüyor

Turka, yerli teknolojiyle araç muayene hizmetlerini yeniden tasarlayarak dijitalleşmeyi hedefliyor.

Mavi Vatan’ın çelik yumruğu: Türk imzasıyla tüm dünyaya meydan okuyacak

Türk savunma sanayisinin denizcilikteki ortak gücü TAIS Shipyards, Türk Deniz Kuvvetlerinin modernizasyonuna stratejik katkılar sunuyor, savaş gemisi ihracatında ilklere imza atıyor. Türk savunma sanayisinin deniz platformlarındaki lider …

Güzel Kardeşler, Babaları İçin Mevlit Düzenledi

Mithat Güzel’in vefatının 3. yılında, Oltu’da mevlit programı düzenlendi. Yoğun katılım oldu.

Çin Borsası’nda yaz rüzgarı: Faiz değişmedi, endeksler tavan yaptı

Çin’in merkez bankası olan Çin Halk Bankası (PBOC), Temmuz ayında temel kredi faiz oranlarını değiştirmedi. Banka, bir yıllık kredi ana faiz oranını yüzde 3, beş yıllık oranı ise yüzde 3,5 seviyesinde sabit tuttu. Bu karar, ekonomik büyümenin …