OpenAI’ın “gizli” modeli matematik şampiyonu oldu

OpenAI, Yapay Zeka İle IMO’da Altın Madalya Seviyesinde Performans Sergiledi

Yapay zeka araştırmalarına hız kesmeden devam eden OpenAI, Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda (IMO) “altın madalya seviyesinde performans” sergileyerek dikkatleri üzerine çekti. Şirketin büyük dil modelleri (LLM) ve akıl yürütme üzerine çalışan araştırmacısı Alexander Wei, X platformunda yaptığı paylaşımda, deneysel bir araştırma modelinin yapay zeka alanındaki “uzun süredir beklenen büyük meydan okuma”yı başarıyla tamamladığını duyurdu.

Gizli Bir Modelin Başarısı

Wei’ye göre, henüz kamuoyuna açıklanmamış bir OpenAI modeli, IMO’da altı sorudan beşini çözerek toplamda 42 üzerinden 35 puan elde etti. IMO, ülkelerin altışar öğrenci gönderdiği ve oldukça zor cebir ile ön-kalkülüs (pre-calculus) problemlerinin çözüldüğü bir yarışma olarak biliniyor. Her ne kadar sorular yüzeyde basit görünse de tam puan alabilmek için yaratıcı ve derinlemesine çözüm yöntemleri gerekiyor. Bu yıl düzenlenen yarışmada 630 katılımcıdan sadece 67’si altın madalya almayı başardı; bu da yaklaşık yüzde 10’luk bir başarı oranına denk geliyor.

İnsan Benzeri Akıl Yürütme İle Çözüm

Yapay zeka sistemleri genellikle büyük veri kümelerini analiz etme veya tekrarlayan görevleri yerine getirme gibi alanlarda etkili olsa da, yaratıcı düşünme veya karmaşık karar alma gerektiren problemleri çözmede yetersiz kalabiliyor. Ancak OpenAI, geliştirdikleri modelin, karmaşık matematik problemlerini insan benzeri bir akıl yürütmeyle çözebildiğini vurguluyor.

OpenAI CEO’su Sam Altman, “Bu başarı sayesinde, insan matematikçilerin seviyesinde detaylı ve sağlam mantık zincirleri kurabilen bir model elde ettik,” dedi.

Öte yandan şirket modelin yakın zamanda kamuya sunulmayacağını bildirdi. Bu, merakla beklenen GPT-5’in önceki sürüme kıyasla daha gelişmiş olacağına işaret etse de IMO seviyesinde matematik çözme yeteneğine henüz sahip olmayacağı anlamına geliyor.

Related Posts

Eğitimli köpekler koklayarak Parkinson hastalığını tespit etti

İngiltere’de yürütülen yeni bir araştırmada, özel olarak eğitilen köpeklerin Parkinson hastalığını koklayarak yüzde 98’e varan doğrulukla ayırt edebildiği ortaya kondu. Bu tespitin, hastalık semptomları ortaya çıkmadan yıllar önce yapılabildiği …

WhatsApp’ı gözden düşürecek yeni uygulama! Rekabet kızışıyor

Günlük hayatta yakın çevre ile iletişimde sıklıkla tercih edilen mesajlaşma uygulamaları arasında yer alan WhatsApp ve Telegram’ın yeni hamleler yapmasını gerektirecek bir mesajlaşma uygulaması daha kullanıcılarla buluşmaya hazırlanıyor. Twitter’ın …

Telefonunuzu yazın asla böyle kullanmayın: Mahvediyor! Uzmanından kritik uyarı

Hava sıcaklıklarının yükselmesi sebebiyle vatandaşların telefon bataryalarında arızalar çıkmaya başladı. Bu sebeple telefonlarını tamir ettirmek isteyen vatandaşlar tamircilerin yolunu tuttu. Eskişehir’de telefon tamirciliği yapan Mehmet Mahsun …

Bak şu robotun yaptığına: 1.800 kilometre uzaktan biftek pişirdi

Çin’in önde gelen robotik şirketlerinden Shenzhen Dobot, teknoloji dünyasında yeni bir dönüm noktasına imza attı. Şirket, geliştirdiği insansı robotun sanal gerçeklik başlığı aracılığıyla tam 1.800 kilometre uzaklıktan başarıyla biftek pişirmeyi …

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.