Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Lavaş Ekmek İhracatında Rekor Artış!

Sıkı para politikaları nedeniyle ucuz finansmana ulaşmakta zorlanan ihracatçılar, daha karlı sektörlere yönelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye, lavaş (tortilla) ekmeği ihracatında 107 milyon dolar seviyelerine ulaşarak sektörde büyük talep artışı yaşadı.

Dev Firmalar Sektöre Giriş Yapıyor

Lavaş ekmeğine olan küresel talebin artması üzerine dev un firmaları üretimi için sıraya girdi. Türkiye’den Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarlarından yoğun talep gelirken, sektördeki ihracat rakamları da sürekli artış gösteriyor.

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden alınan verilere göre, lavaş ekmeği ihracatı hızla yükselişte. Geçen yılın ilk üç ayında 25.9 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde yüzde 33,6 artışla 34.6 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Almanya, Irak ve ABD gibi ülkelerde önemli artışlar kaydedildi.

Raf Ömrü ve Artan Talep

Lavaş ekmeğinin dünya genelinde ilgi gördüğüne dikkat çeken sektör temsilcileri, ürünün 6 aylık raf ömrünün yaygınlaşmasında etkili olduğunu belirtiyor. Global24 kurucusu Remzi Tosun, Meksika mutfağı kökenli olan lavaşın dünya genelinde talebinin hızla arttığını ifade ediyor.

Tosun, Balkan ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye lavaş ekmeği ihraç ettiklerini söylüyor. Ayrıca, lavaş ekmeğinin ev tüketiminde de yaygınlaştığını ve ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttığını belirtiyor.

Yeni Pazarlar ve Büyüme

Türkiye’den Almanya, ABD, Irak, Rusya ve Hollanda gibi ülkelere gerçekleştirilen lavaş ekmeği ihracatı sürekli artış gösteriyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Türkiye’nin modern üretim tesisleri ve uygun maliyetleri ile sektördeki hedef ülkeler arasında yer aldığını belirtiyor.

Lavaş ekmeği ambalaj üreticileri de sektördeki talep artışını gözlemleyerek, yerli üretim makinelerinin kullanımının arttığını ve bu durumun sektördeki büyümeyi desteklediğini vurguluyor.

Related Posts

Küresel piyasalarda gözler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerinde (10 Mayıs 2025)

Küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine olan iyimserliklere karşın yatırımcıların temkinli davranmayı sürdürmesiyle geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, gelecek hafta gözler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

Bugün kritik gün: Piyasalar ABD-Çin görüşmelerine odaklandı

Bugün İsviçre’de yapılacak olan ABD-Çin müzakereleri öncesi küresel piyasalar karışık seyrediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir