5 soruda “imar hakkı aktarımı” düzenlemesinin merak edilenleri
Köy Kanununa Yeni Düzenleme: İmar Hakkı Aktarımıyla İlgili Merak Edilenler
5 Aralık’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilen ve yasalaşan Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, İmar Hakkı Kanunu’na “imar hakkı aktarımı” tanımı ekleyerek önemli bir adım attı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, imar hakkı aktarımı konusunda vatandaşların merak ettiği sorular ve yanıtları sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.
HANGİ ARSALAR KAPSAYACAK?
2019 öncesinde imar planları içerisinde (okul, hastane, belediye hizmet alanı, resmi kurum alanı vb.) kamu hizmet alanları olarak ayrılan ancak uzun yıllar mülkiyeti vatandaşlarda kalan parseller bu düzenlemeden faydalanacak.
İMAR HAKKI AKTARIMI İLE VATANDAŞ NE KAZANACAK?
Vatandaşlar, parsellerinin tamamının veya bir kısmının kamusal alanlarda kalmasından dolayı yapılaşma hakkı verilememesinden kaynaklanan hukuki sorunları ortadan kaldırarak mağduriyetlerini giderecek.
VATANDAŞIN MÜLKİYETİ İSTEMEDEN EL Mİ DEĞİŞECEK?
Vatandaşların mülkiyetine el konulmayacak, aksine kullanamadıkları parsellerine karşılık gelen imar hakları, belirlenen başka bir alanda kullanılacak. Bu sayede hem vatandaşlar imar haklarına kavuşacak hem de kamuya yeni hizmet alanları kazandırılacak.
Kamu kurumları ve yerel yönetimler ile vatandaşlar arasındaki hukuki anlaşmazlıklar da taraflara mali yük getirmeden çözüme kavuşturulabilecek.
HAK AKTARIMI NASIL YAPILACAK?
Vatandaşların alamadıkları imar haklarının değeri belirlenerek, bu haklar belirlenen alanlara aktarılacak.
BEDEL TESPİTİ NASIL OLACAK?
Tüm işlemler Sermaye Piyasası Kurulu’ndan lisans almış bağımsız değerleme kuruluşları tarafından gayrimenkul değerleme esasları doğrultusunda gerçekleştirilecek. Vatandaşlar mağdur edilmeyecek ve imar hakkı aktarımı işlemleri, yetkili kurumlar tarafından yürütülecek.